RSS
email

El 2007 comença tocat pel terrorisme d'ETA


Aquest és el primer comentari de l'any, i malauradament el tema que tractaré no és massa positiu, però aquests dies és el que bull a la política espanyola. Acavàbem l'any passat amb un atemptat d'ETA a la terminal 4 de l'Aeroport de Barajas.

Els primers dies de l'any, la Ertzaintza trobava nous explosius i armament pel País Basc. El Govern central quedava tocat després de l'aparent aturada del procés de pau. Així ho van manifestar destacats dirigents socialistes (José Blanco, la vicepresidenta De la Vega...). Zapatero convocava a Rajoy a La Moncloa per abordar l'atemptat. Han estat dies d'inquietut pel procés de pacificació del poble basc.

Finalment el lehendakari Ibarretxe es va decidir a convocar una manifestació per dissabte vinent. Les respostes a la manifestació: el PP, com era previsible, anunciava que no hi participaria. El PSE-PSOE va confirmar la seva assistència. I el carmelet de la cort, Batasuna, a través de Pernando Barrena i contra tot pronòstic, va anunciar la seva participació a la manifestació convocada pel lehendakari. Contrareacció del Patxi López que adverteix que no assistirà a la manifestació si hi va Batasuna. Darrer gest d'Ibarretxe: modifica el lema de la manifestació (a la que per cert, també assistiran CiU, ER i ICV) per forçar que Batasuna no hi assisteixi.

De tot plegat, malgrat ser dies d'actualitat política, el que més m'ha cridat l'atenció han estat dues reaccions. Per una banda la petició de Batasuna a ETA de què mantingui l'alto al foc. El portaveu nacional, Arnaldo Otegui era clar amb les seves paraules en roda de premsa que va fer des de Donostia dilluns pel matí: "en el compromís d'entendre que el diàleg polític resolutiu s'ha de desenvolupar necessàriament en absència de qualsevol tipus de violència". L'altra reacció que vull destacar és el comunicat que va fer la mateixa ETA dimarts pel matí, en el que lamentava les morts de Barajas i es mostrava disposada a recuperar el diàleg.

Aquesta actitud "prudent" d'ETA, em fa pensar que l'atemptat de Barajas no perseguia cap mort sinó donar un cop d'efecte davant del Govern de Rodríguez Zapatero. I les declaracions de la mateixa ETA junt amb una actitud "flexible" de Batasuna en tot plegat, encarrilen aquest punt de vista.

És incomprensible que surti ETA afirmant que lamenta les morts dels dos equatorians de Madrid. Des de quan ETA s'ha lamentat públicament d'una sola mort? El panorama és diferent, sens dubte, i malgrat haver perjudicat en el procés de pau, uns i altres han de seguir esforçant-se en aconseguir una treva definitiva, això sí, sense prepotència ni xuleria, perquè almenys, sembla que Batasuna està fent petits passos, que fins ara, mai no havia fet, i la xuleria i la prepotència, enforteixen l'entorn etarra, així que millor que no n'hi hagi, ni tan sols al carrer Génova de Madrid. Pel bé de tots.

Bookmark and Share