RSS
email

La retòrica del tripartit

Llegeixo en un diari d'abast nacional que Maragall adverteix a Rodríguez Zapatero que sacrificar el tripartit a canvi que Convergència i Unió fos incorporada a la governabilitat de l'estat seria un "frau històric". Maragall advertia del perill de trencar "la majoria progressista de Catalunya". Fins aquí, res a destacar, potser. Però el que em va quedar gravat uns instants va ser aquesta frase de "la majoria progressista de Catalunya". Què vol dir majoria progressista? Darrerament hi ha un abus de la retòrica, especialment del PSC-PSOE, ERC i ICV a autodenominar-se progressistes. Diuen que quan t'has d'autoetiquetar d'alguna manera, és perquè ningú et considera com a tal. És legítim que en el seu ideari cadascú es consideri com vulgui, però si d'això esdevé la pràctica de parlar constantment de progressisme, malament anem. A banda d'això, voler fer creure a la gent, gratuïtament, que són d'esquerres i que són "progressistes", la paraula màgica, "progressistes", quan evidencies que hi ha una manca de lideratge a nivell nacional, quan el que progressa són les permanents diferències entre els "socis" de govern, quan els partits al govern han fet progressar la col·locació dels seus familiars a les estructures públiques, quan ha progressat el nombre d'assessors del Govern, quan a nivell local veus governs tripartits que el seu gran progrés és especular amb el sòl municipal, quan veus que fan progressar el municipi a base de malbaratar la història local... és un autèntic frau. Podria continuar molt més. Només és aquesta la reflexió: menys mentides i més polítiques realistes.

Bookmark and Share

11 comentaris:

Anònim ha dit...

Diga-li a en Cumnila que aprengui català, que el seu article de l'Avui està ple de barbarismes, fa pena.
Donar una ullada és un castellanisme de "dar una ojeada". Nosaltres fem un cop d'ull.
Quina pena que ni en Cuminal sapiga escriure.

Anònim ha dit...

Apreciat anònim,

Abans de fer un article on només t’has pogut ficar en unes suposades i fictícies incorreccions ortogràfiques(és el que té no tenir cap tipus d’arguments polítics), et recomano que abans de criticar l’ortografia i gramàtica de l’article procuris tu mateix de no posar paraules malament escrites. A continuació te les adjunto per si de cas ets un Jerqui amb ganes de aprendre o per si la teva evolució cultural es va aturar abans d’hora.

Diga-li->digues-li
Cumnila(primera línia-->Cuminal
sapiga-->sàpiga

A mi de petit em feien copiar cada paraula 15 vegades.(És clar que jo anava als germans Maristes i potser tu això ho consideres una opressió eclesiàstica).

En fi Roger,així són els "progres" d'avui en dia..

Anònim ha dit...

Jejeje... absolutament brillant Òscar! Hauré de posar un fòrum o alguna cosa per l'estil perquè alguns d'aquests anònims opinen de temes absolutament aliens als meus comentaris. La ignorància que fa mal, Òscar...

Anònim ha dit...

Jo sóc secretari general de la JNC?
Jo he fet un article a l'Avui?

Anònim ha dit...

Molt ben trobat això del progrés Roger, m’ha encantat com ho has enfocat. Definitivament, aquell qui té la necessitat de dir-se el que sigui és perquè de fet, no ho és. M’agradaria, però, preguntar-li a qualsevol membre tripartit què és per a ells el progressisme i què han fet d’ençà que estan en el Govern per posar-lo en pràctica. D’altra banda, i encara que sé que no té res a veure amb el teu últim comentari, felicitar en Cuminal. No només per fer servir expressions correctes sinó per parlar de la història correctament. Aquesta amant de la història que escriu aquestes línies s’ha hagut moltes vegades de mossegar la llengua en sentir algunes barbaritats de boca d’aquells “progrés” que, si bé és veritat que de tant en tant agafen un diccionari, els llibres d’història els deuen tenir aguantant la tauleta de nit, que va coixa.

Pedro ha dit...

"donar una ullada" és correcte?
És una pregunta que tinc,no la sé sincerament, pel que fa a l'article no em sembla malament, però jo abogaria per restablir ponts amb ERC enlloc de trencar-los. L'article d'en Descolt a l'Avui és molt recomanable:

Pedro ha dit...

http://www.avui.com/avui/diari/06/feb/07/147075.htm

Anònim ha dit...

Correctament en català diem fer (nosaltres fem i els castellans donen) un cop d'ull(i no el barabarisme ullada que ve de ojeada).

Anònim ha dit...

Pedro,a mi també m'agradaria que CiU i la JNC establissin ponts de diàleg amb ERC o les JERC, ara bé, quan els progres com l'anònim s'entesten en rebatre arguments polítics amb arguments lingüístics(repeteixo, que es pitjor el "donar una ullada" d'en Cuminal o haver-se saltat el tema de pronoms febles a classe com l'amic anònim?)Deixem-nos de rebequeries i treballem de manera seriosa per la pàtria i, amic anònim ja que estàs tan posat en llengua et diré "No vegis la palla en l'ull aliè sense veure la biga del propi"

Anònim ha dit...

Hola a tots, vista la varietat de comentaris que feu sobre "La retòrica del tripartit", us suggereixo que proposeu algun tema que us vingui de gust per a generar debat, és a dir, per a generar efectes oposats. Us espero.

Anònim ha dit...

O sigui que admeteu que en Cuminal fa barbarismes als articles que publica a l'Avui? Sí que anem bé.