RSS
email

Caufec: l'agressivitat urbanística


Després d'uns dies de descans, torna la normalitat. Aquests dies de Setmana Santa he visitat un territori costaner. Un territori que a pesar de la seva bellesa natural, està molt demacrat per la construcció. Per a qualsevol racó apareixien cases, edifics en construcció. A les petites i verges cales que descobria, trobava algun bloc d'apartaments o cases que es carregavent l'espai natural.

Alguna cosa semblant és el que passarà pròximament, si les coses no canvien i el PSC-PSOE segueix governant amb majoria absoluta. En aquest cas, l'agressivitat urbanística no serà envers una cala, sinó cap a l'espai verge que ens queda a la vila: el motocross de Finestrelles. La clau del tema és el projecte urbanístic Porta Barcelona, popularment conegut com a Pla Caufec, el qual convertirà l'espai verd que queda en habitatges, oficines i edificacions. Tot plegat, amb un índex de densitat clarament perjudicial per la qualitat de vida no només dels veïns dels barris de Finestrelles i Ciutat Diagonal sinó també per la resta de veïns que vulguin acostar-se a aquesta zona de la ciutat.

Que el PSC-PSOE vulgui vendre el projecte al·legant que donarà solvència econòmica al municipi per als propers 40 anys, no té nom. Un bon govern ha de ser també un govern imaginatiu en el seu sosteniment econòmic. Però el resultat de tot plegat és que amb els 700.000.000 de ptes que els socialistes ja han cobrat, no hem vist cap inversió a Finestrelles ni tampoc en la política mediambiental de la vila. Calia ciment? Potser sí, però tampoc tant com en posaran. Tot plegat és complicat i fosc d'entendre.

Bookmark and Share

7 comentaris:

Anònim ha dit...

Últimament no deixen d'aparèixer notícies sobre la corrupció urbanística, i sembla que ningú se sorpren massa. És quelcom que tothom intueix però ningú fa res fins que el desastre no està fet i executat.

Em sembla de jutjat de guàrdia el que s'està fent en molts municipis. Parlaves d'una ciutat de costa, i malauradament tenim molts exemples de ciutats i pobles costaners amb edificis a peu de platja que a les 5 de la tarda fan ombra a qui vol pendre el sòl en ple estiu. Subrealista. Però parlaves també d'Esplugues i del macroprojecte que es farà a Finestrelles. Els socialistes s'han venut l'última reserva de zona verda verge. Aixecaran pisos monstruosos, sota l'excusa del soterrament de les línies elèctriques. Qui es creu això? Una mica desproporcionat el cost que han volgut pagar per aquest soterrament, no us sembla?
Tot plegat crec que mereix una reflexió més profunda, que passa sens dubte, per la retirada de competències en matèria urbanística als Ajuntaments, o bé, en una profunda reforma del concepte d'urbanisme i del seu equilibri, real, amb el medi ambient.

Anònim ha dit...

Nat, hi ha un problema en retirar les competències urbanístiques als ajuntaments, ja que llavors els municipis dependriem del Departament d'urbanisme i les comissions territorials pertinents, i això no ho trobo bé, perquè ens podriem trobar amb actuacions "partidistes interessades", tal i com estem acostumats amb els socialistes, i el tripartit en general.

Amb el tripartit no plou al gust de tots, però sempre plou bé, quina casualitat, als llocs on ells governen.

Esta tarda he estat mirant un bloc: ebrediputats.blogspot.com , on dieuen que la comissió territorial d'urbanisme de les Terres de l'Ebre es fica en un tema que ja estava arxivat i on s'havia demostrat l'innocència de l'alcalde d'un petit municipi de la Terra Alta, i ho fa, pel que es veu, per simples interessos partidistes.

Però hi ha molts més casos on es demostra la forma de governar del "tot per a mi, i el que no ho és, a acusar als alcaldes convergents", com el tema Terres Cavades, a Tarragona.

Una petita reflexió. Que hauria passat si Llena fós convergent?

Anònim ha dit...

Què és això de que l'alcaldessa s'embutxaca calers per les obres de la rambla? Algú pot informar més?

Jordi Rosell ha dit...

Sota el meu humil punt de vista, el tema de l'urbanisme té un nivell de complicació superior al gran dilema entre l'ou i la gallina. Per a mí, és un tema que em sobrepassa, que no sóc capaç de discernir entre que es correcte i que no es correcte. El tema de l'urbanisme a la costa, és complicat. Francament complicat. Dins de lo suposadament malament que ho fem, ho fem millor que els nostres veïns valecians i en part q els de Ses Illes. Per mí, el gran dilema és perquè una persona q es vol fer una casa a primera línea no pot fer-se-la pq degrada el medi i un q fa 40 anys q la té en pot gaudir. Quina és la diferència? La resposta de qui arriba abans no m'agrada. No sé, no m'ho plantejo, no arribo. Respecte al planejament urbanístic, encara és més abstracte. No existeix el planejament urbanístic a mitja termini. Però tal qual, no existeix. Un dia vaig mantenir una xerrada amb l'ex-director general d'urbanisme de la Generalitat, de l'època convergent i tripartit, i no em va sapiguer dir quin era l'horitzo de Catalunya a 20 anys. No sabia com traçar-ho. S'anaven fent plans a 3, 5 o 10 anys com a molt, i prou. No hi ha cap planejament per l'àrea metropolitana. El meu model és diu la taca d'oli d'anelles concèntriques. Algun dia la publicaré... Bé, el tema del pla Caufec, pot estar més o menys ben fet, podent haver atrocitats més grans o més petites, però no es pot discernir pq el plau Caufec és dolent i l'edificació de Can Vidalet o Finestrelles no són una atrocitat. Pq? Pq és l'últim? A mí no em val, i a un altre pot ser sí. És molt abstracte el tema, i el debat restarà obert per sempre. Felicitats per encentar la capsa dels trons Roger...

Jordi Rosell ha dit...

Per cert, m'he oblidat del punt més important...estic amb la Nat de començar a plantejar el tema de treure competències d'urbanisme als Ajuntaments. Per molt q diguin q la Generalitat vetlla, salvaguarda, revisa, planifica... a mi no em serveix. No es va prou enllà. No sé quina és la forma, però q passés a una Administració supramunicipal o consorci local-supramunicipal-Gene no estaria malament. Ara sí q acabo...

Un indígena ha dit...

La diferència entre una persona que es vol fer una casa a primera línea i un que fa 40 anys que la té és que en el primer cas la casa no està feta i no es pot fer si no s'adiu amb la legalitat vigent, mentre que en el segon cas la casa ja hi és i es va construir (és de suposar) d'acord amb la legalitat de fa 40 anys i per tant ara no l'enderrocarem (per raons òbvies). Pel que fa a treure les competències urbanístiques als municipis, el tema no està en treure aquestes competències i posar-les en mans d'un ens superior sinó que l'important és que les decisions urbanístiques no estiguin només en mans d'un únic organisme o una única institució sinó que les decisions s'hagin de prendre passant pel filtre d'alguna comissió i que hi participint de maneera vinculant persones i organitzacions independents (no només elñs polítics). Com més gent pren part en un procés, més fàcil és controlar que no hi hagi corrupció. Quan les decisions importants es deixen en mans de quatre regidors és més fàcil fer nyaps o il·legalitats i que no ens n'assabemntem.

Anònim ha dit...

Extrec dues idees remarcables sobre el que heu anat plantejant:

1.- Comparteixo el plantejament inicial de la Nat, de què cal retirar competències urbanístiques als ajuntaments, i entenc que el camí correcte, per tal d'evitar la corrupció i el desordre urbanístic passa per crear una comissió o consorci tal com diuen en Jordi i l'Indigena. Quants més filtres, millor, i això no passa per deixar-ho en mans exclusivament de la Generalitat, en referència al comentari de l'anònim de Terres de l'Ebre.

2.- Sobre el tema de per què sí a Can Vidalet l'alta volumetria edificada i no a Caufec / Finestrelles, és evident que estiro de l'argument que planteja l'Indígena, de què el que està fet està fet i no es pot tirar avall, però justament per això, cal evitar que el que serà una nova barriada de la ciutat, estigui el menys saturada possible de ciment.