RSS
email

La tercera via: el camí de la serenitat

Al ple del mes de maig hi va haver un intens debat sobre el que ha de ser l’aplicació de l’IPC a l’IBI que paga la ciutadania.

El tripartit ERC-ICV-PP va presentar una moció on defensava l’aplicació in extremis de l’1,6 % corresponent a l’any 2008 mentre que el PSC-PSOE llançava amb discreció la idea de congelar l’increment de l’IPC de cara a la revisió que s’ha de fer el mes d’agost.

Hi ha una qüestió evident, i és que estem a 3 mesos del mes d’agost, mentre que l’IPC del 2008 es remunta a 6 mesos enrere. En aquest sentit, des de Convergència i Unió no entenem com el tripartit municipal proposa l’aplicació de l’1,6 % quan potser al proper mes d’agost, tot fa preveure que hi haurà una deflació molt evident. I l’agost està aquí al costat.

Per tant, davant d’una moció desajustadíssima en el temps i inflexible al marcar l’aplicació a l’IBI de l’any vinent, des de Convergència i Unió no podiem donar-li suport tot i compartir l’esperit de reduït la pressió fiscal vers els nostres veïns.

Però nosaltres vam plantejar la tercera via, la del camí de la serenitat, la que proposava amb claredat que si es feia efectiva la deflació, que es retorni als ciutadans la part corresponent a l’aplicació de la deflació. Dit en altres paraules, si cal tornar diners als ciutadans, que es tornin els diners per tal d’estovar una mica més l’actual situació de complicació econòmica que patim.

Què hi ha de dolent en tornar diners als contribuents? Al cap i a la fi, en època de crisi, molts veïns podran prescindir de serveis de segona necessitat, però el diner líquid als seus comptes corrents és el que ajuda a arribar a final de mes. Aquest és el camí de la serenitat i l’alternativa a les descabellades propostes d’uns i altres.

I si per això el govern municipal ha de frenar el ritme d’inversions per aplicar mesures efectives d’ajuda als contribuents com aquesta, que hi faci. Des de Convergència i Unió hem estès la ma al govern municipal a parlar-ne. Però hi ha una cosa fonamental: el que no podem fer és seguir incrementant el deute municipal fins al 2012 perquè sabem quan ha començat la crisi però no sabem quan acabarà. Per tant, fer política d’austeritat, de moderació i de prudència és el camí per no hipotecar les finances municipals i per ajudar directament al ciutadà.

Aquest entenem que és el model que ni el PSC-PSOE està aplicant ni sembla tenir intencions d’aplicar, ni el model de ERC-ICV-PP que a la seva moció proposaven ja que van restar inamovibles a l’increment de l’1,6%. Centrem-nos en garantir la devolució dels impostos als ciutadans si l’IPC el proper agost és negatiu, que de ben segur que farem un ferm favor als contribuents i no caurem per altra banda, a una demagògia a la que sovint es cau des d’alguns partits de l’oposició.

La tercera via és factible. Només és qüestió de voluntat.


Article pel Pont d'Esplugues - maig 2009

Bookmark and Share