RSS
email

L'us emergent del català al Conflent


Avui he tingut ocasió de dinar a una vila del Conflent (una comarca històrica de la Catalunya Nord), i parlant amb el cambrer del restaurant, ha sortit el tema de la llengua catalana ja que ell en tot moment, se'ns ha dirigit en català sense que nosaltres diguessim res de res.

Ens ha estat explicant que per la zona de Perpinyà, són molt aficionats al rugbi i que cada cop que hi ha partit, la gent canta la simbòlica i coneguda cançó d'en Lluís Llach, L'Estaca. El cambrer ens explicava com li emocionava sentir tota la gent cantar-la en un camp de rugbi ple de gom a gom. No hagués dit mai que aquesta situació es podria generar a la Catalunya Nord.

També ens ha estat explicant que el català està tornant a ser la llengua de moda, i que la xarxa d'escoles de La Bressola han tingut molta "responsabilitat" al respecte ja que de dues escoles que inicialment hi havia a la comarca, a data d'avui ja en són set treballant per la difusió i l'us del català al nord de Catalunya.

No hi ha dubte que és important i bo per la llengua catalana que poc a poc guanyi pes dins del territori nacional. Sembla que mentre uns van expandint l'us del català, altres el vagin reduïnt-ne l'us, gràcies a uns determinats governs que aposten clarament per un bilingüisme oficial que està fent molt mal als catalanoparlants del circuit metropolità de Barcelona.

Que el Conflent ens serveixi d'exemple. Serà bo pel català.

Bookmark and Share