RSS
email

Encertada decisió a Catalunya Ràdio


Sempre he cregut que tothom pot parlar l'idioma que vulgui, mentre no s'obligui a parlar en un idioma en concret, i em refereixo en especial a la convivència del català amb el castellà. Però tenint present aquesta idea, crec que hi ha determinades excepcions com és el cas de Cristina Peri, tot i les previsibles crítiques fanàtiques de la COPE i de Jiménez Losantos.

Montilla ha aprovat aquest acomiadament perquè diu que el català ha de ser la llengua preferent als mitjans públics. I aquesta idea l'enllaço amb els orígens de Catalunya Ràdio, emissora que neix als anys 80 justament per fomentar l'ús del català i la cultura catalana a les ones de ràdio.

És aquí quan entra en contradicció que hi hagi contertulis a sou que utilitzin el castellà com a llengua vehicular (a excepció també, de convidats o entrevistats de la resta de l'Estat), si justament les emisores de la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió neixen per vetllar pel foment de la cultura i la llengua catalanes, cosa que no dóna cap engranatge a l'objectiu final de defensa i promoció de la llengua.

Per un cop en molt de temps estic d'acord amb Montilla qui, encertadament ha acusat d'extremista a Albert Rivera, per criticar aquesta decisió del tripartit-2.


Bookmark and Share

4 comentaris:

Anònim ha dit...

http://www.elperiodico.com/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAS&idnoticia_PK=447178&idseccio_PK=1008&h=

Basta con reproducir la noticia, sobre la marcha atrás:

Catalunya Ràdio pide disculpas a Peri Rossi y le ofrece regresar
• La escritora uruguaya, despedida por no hablar catalán, denunció persecución

• Ciutadans habla de "limpieza lingüística" y PSC e ICV admiten la desmesura del cese


Carod (derecha) saluda a Rivera y le pide disculpas por las amenazas de dos miembros de las JERC. Foto: JULIO CARBÓ MÁS INFORMACIÓN
Entesa y CiU votan la nueva ley de TV-3 y aceleran su renovación
Rivera acusa a dirigentes de Esquerra de fomentar amenazas como las que recibió
Las novedades
El precedente
400 FIRMAS DE APOYO
LUIS MAURI / TONI SUST
BARCELONA
El director de Catalunya Ràdio, Oleguer Sarsanedas, pidió ayer disculpas a la escritora uruguaya Cristina Peri Rossi y le ofreció volver a colaborar en la emisora. Peri Rossi había sido despedida días atrás como colaboradora del programa Una nit a la Terra porque no habla en catalán, sino en castellano. La escritora denunció ser víctima de persecución lingüística y el caso llegó ayer al Parlament, donde el líder de Ciutadans, Albert Rivera, acusó al presidente catalán, José Montilla, de iniciar una "limpieza lingüística" en los medios de comunicación de la Generalitat.
Peri Rossi no le dio ayer una respuesta concluyente a Sarsanedas. Su conversación fue telefónica y breve; una primera toma de contacto, según fuentes conocedoras de la conversación. Ambos quedaron en reunirse esta misma semana para que Sarsanedas concretase la oferta de reincorporación. El director de Catalunya Ràdio no tendrá inconveniente en que la escritora elija otro programa de la casa si le resulta incómodo volver al mismo del que fue despedida.

MUNICIÓN PREELECTORAL
Aunque no llegó hasta ayer al Parlament, el caso Peri Rossi era objeto de preocupación creciente en los últimos días en la presidencia del Gobierno catalán y en las direcciones del PSC y de ICV-EUiA. Consideraban que el despido era un error y una desmesura, y no se les escapaba que el asunto sería utilizado de inmediato como munición preelectoral por los partidos que, como el PP y Ciutadans, sostienen que el castellano está perseguido en Catalunya.

QUEMA DE FOTOS DEL REY
Esquerra Republicana --el otro socio del Govern-- defiende en cambio el despido de los colaboradores de las emisoras públicas que no se expresan en catalán. Pese a ello, destacados independentistas admitían ayer el exceso e inoportunidad de la medida y consideraban que era tan contraproducente para la imagen de Catalunya como la quema de fotos del Rey.
El conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, nombrado a propuesta de ERC, se mostró dispuesto ayer a recibir a la escritora. Tresserras expresó esta disposición en los pasillos del Parlament, donde el diputado socialista Roberto Labandera, de origen uruguayo, le pidió explicaciones.

AGRIO CARA A CARA
Poco después, Montilla y Rivera se enzarzaron en un agrio cara a cara a cuenta de Peri Rossi. El líder de Ciutadans acusó al president de dirigir una operación de "limpieza lingüística" y citó una larga lista de nombres de intelectuales catalanes que han firmado en apoyo de la escritora despedida.
Montilla replicó que el catalán y no el castellano es la lengua que se encuentra en inferioridad de condiciones en Catalunya y la que necesita de medidas de protección. Pero precisó que esa protección "no debería comportar ningún tipo de exclusión". Insistió en desvincular al Govern de la polémica al afirmar que no dirige la actuación de las emisoras públicas, y pronosticó: "Finalmente se impondrá el sentido común y no las posiciones extremas como las que ustedes defienden."

EL ORIGEN DEL DESPIDO
El cese de Peri Rossi se apoyaba en una directriz del consejo de administración de la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió (CCRTV) vigente desde el 2006 y que establece que los periodistas y los colaboradores fijos de las emisoras de la Generalitat deben trabajar en catalán. En julio pasado, los consejeros de ERC y de CiU se quejaron del incumplimiento de esta norma y exigieron su aplicación a rajatabla. Los demás consejeros se abstuvieron (uno del PSC se negó a votar). La iniciativa fue aprobada, de modo que el director general quedó mandatado para hacerla cumplir.

Anònim ha dit...

Una poeta horrible (Article de l'AVUI) per Salvador Sostres 29/9/2007

CRISTINA PERI Rossi és una poeta horrible i uruguaiana. Du més anys vivint a Catalunya que jo al món i encara no sap parlar en català fins al punt que l’han hagut de despatxar de Catalunya Ràdio perquè les seves capacitats intel·lectuals no li han permès, en 33 anys, arribar a expressar-se amb decència en la llengua del país on viu. Entrar en el debat de si a Catalunya Ràdio s’hi ha de parlar en català o en castellà, això que ho facin els indocumentats o els fills de puta que encara no ho tinguin clar. Vull dir que és insultar la intel·ligència de les persones instruïdes i bondadoses discutir si els mitjans de comunicació de la Generalitat de Catalunya s’han d’expressar en català o en castellà. El que sí que ens ha de fer reflexionar és que els espanyols no en tinguin prou d’envair-nos, de robar-nos i d’intentar-nos exterminar sinó que a sobre ens vulguin imposar la seva mediocritat. El que més alarmant em sembla de tota aquesta escena és que una dona tan mediocre, absurda i desagradable hagi protagonitzat el debat d’aquests darrers dies. Llegir i escoltar la tal Peri és, abans que qualsevol altra consideració, cosa d’un profundíssim mal gust. Els catalans ja fa dies que hem baixat la guàrdia: darrerament, per exemple, hem tornat a creure’ns la xarlataneria d’un que promet referèndums per al 2014 i és capaç de fer president de Catalunya aquest que fa dir-se José Montilla i que no té cap problema per admetre que no és ni nacionalista. Etcètera. El drama és sempre que acceptem temes de conversa de país tercermundista. Perquè esclar, ara tu imagina’t si un nacionalista alemany fes canceller un turc. No cal dir que a Àmsterdam sense saber holandès no tindria la poeta ni permís de residència; i a Londres, sense l’anglès, no podria ni alternar als bars de carretera.

Anònim ha dit...

Roger, ahora que Cataluña Radio se ha retractado y readmite a Cristina Peri Rossi, ¿también etás de acuerdo con esta decisión?
¿No crees que ya está bien de discriminar por razón de lengua a una ciudadana, que llevaba tantos años colaborando con la emisora? El director de la emisora se ha dado cuenta de su desmedido comportamiento, y ha dado marcha atrás.
Al fin y al cabo, por muchos reglamentos privados o públicos que se pongan en las empresas, sigue prevaleciendo la CONSTITUCION, en la que se dice que no se puede discriminar a nadie por razón de la lengua, entre otras cosas.
Espero que este mensaje no sea censurado, lo bueno de los blogs es que permiten diálogo e intercambio de opiniones, siempre que no se falte al respeto.

Anònim ha dit...

Amic Fernández, no crec que ajudi massa al sa debat anar enverinant-lo, entre altres coses, perquè barreges naps amb cols.

Oi que no té sentit anar al Canal Sur a parlar en català? El sentit comú ens diu que s'ha de parlar en castellà, doncs en aquest cas, passa el mateix.

En el meu article deixo clar que respecto que tothom parli el que vulgui, però el que no podem caure és en vicis de permetre qualsevol cosa amb l'excusa de la llibertat d'expressió, perquè no sé fins a quin punt aquesta falsa "llibertat d'expressió" que proclames va en benefici d'una llengua, com la catalana, que gràcies a alguns, cada dia el seu us va a menys.

La defensa de la nostra identitat passa també per defensar les nostres arrels i la nostra realitat com a poble i país, i això passa també, per seguir garantint que els mitjans que van néixer per fomentar un determinat objectiu, segueixin la seva línia.

I no comparteixo la readmissió, evidentment.