RSS
email

Valoració postelectoral

PSOE Malgrat haver guanyat les eleccions, el seu increment ha estat molt tímit ja que ha perdut 1 diputat a la resta de l'Estat. Val la pena destacar la suma de 4 diputats més del PSC. És incomprensible com, amb el maltractament que ZP ha fet a Catalunya, encara pugin en diputats. Incomprensible com el país ha donat suport a aquells que han tolerat apagades, caos aeris, vagues de busos, aturades de Renfe, etc.

PP Puja 1 diputat a Catalunya i 5 en la totalitat de l'Estat. Queda clar que Rajoy ha remuntat el partit però no el suficient per a governar. Crec que Rajoy ha aconseguit no governar gràcies als barons del PP més reaccionari. Dit en altres paraules, Rajoy potser avui seria el guanyador si hagués assumit uns postulats més moderats propis d'ell, però els postulats d'altres li han pres la presidència del govern de l'Estat.

CiU La gran guanyadora d'aquestes eleccions. No només resisteix la forta bipolarització, sinó que incrementa un diputat més. Per tant, tindrà el paper d'àrbitre en aquesta nova legislatura. Mentre ERC, PNV, EA, CHA, CC perden diputats, CiU no només manté, sinó que puja 1 diputat.

ERC S'esmicola la clau de Carod-Rovira. Han pagat l'engany al seu electorat i la seva nefasta gestió a Madrid, on no han fet valdre la seva força per avançar en l'autogovern. Que Ridao s'hagi presentat a aquestes eleccions amb allò de "Objectiu 1r: independència" té delicte. "Objectiu 1r: fer fora Montilla" i "Objectiu 2n: independència".

EAJ-PNV Aguanta la bipolarització tot i perdre 1 diputat i es consolida com l'únic referent basc a Madrid, ja que Eusko Alkartasuna perd l'únic diputat que tenia.

BNG Tot i seguir al grup mixt, manté els 2 diputats que tenia. Per tant, a l'igual que PNB, aguanta bé la bipolarització d'aquestes eleccions i segueix sent la veu del nacionalisme gallec a Madrid.

IC-IU Comença la seva mort definitiva perdent 3 diputats i perdent grup parlamentari. El discurs anticuat del comunisme comença a passar factura en benefici del PSOE. La marca blanca de ZP arriba ja a la seva fi.

C'S Rivera és l'altra gran víctima d'aquestes eleccions. Fracassa estrepitosament en l'objectiu d'implantar el seu projecte extremista i radical espanyol. El partit de Rosa Díez se'ls menja i aconsegueix 1 diputat. Ciutadans ha començat el seu compte enrere. La primera gran derrota va ser a les municipals on amb prou feines va aconseguir regidors i ara no han aconseguit ni un sol diputat. Aquesta gent arriba com IU a la seva fi. L'invent ha durat poc.




Bookmark and Share

5 comentaris:

Bruguers ha dit...

És dimarts i encara no he sentit a dir res del "vot el blanc" als mitjants de comunicació, tot i que conec prou gent votant d'ERC que s'ha decantat per aquest vot abans de donar suport al PSOE o CiU.

Jo encara no he paït que Montilla sigui President, tot i que haig de reconéixer-li que ha conseguit una cosa: Que a canvi d'unes Conselleries ERC sigui anulada i sense fer cap tipus de soroll.

A Catalunya no crec que hagi guanyat el PSOE, penso que ha guanyat la por al PP.

Salutacions.

Montse ha dit...

Totalment d'acord amb l'argumentació de bruguers. La por al PP ha fet que el PSOE guanyés. I dels vots en blanc encara estem esperant a que els mitjans de comunicació en parlin...
Una cosa positiva d'aquestes eleccions penso que ha estat la participació (tot i que sempre potser més)

Anònim ha dit...

Bé, jo també hi diré la meva. D'entrada, queda clar que el vot en blanc, nul, abstenció "nacional", vot al PRC, i altres combinacions estranyes que circulaven per la xarxa i per part de l'opinió pública han esdevingut això, virtuals. El vot en blanc passa de ser el 2,1% (catalanes 2006), i 3,1% (municipals 2007) a la meitat de les últimes eleccions: 1,5%, encara que tothom parlava molt de desafecció.

Segona: La participació augmenta espectacularment. Un 71,2% a Catalunya, 15 punts superior a les catalanes del 2006, i 18 punts més que les darreres municipals.

Per tant, això de la desafecció envers la política, la suposada llunyania dels votants,...queda en paper mullat quan de debò la gent pensa que s'hi juga alguna cosa. I el missatge que ha calat és el del PSOE: "Si tu no hi vas, ells tornen". No cal dir que el PP ha col·laborat a aquesta estratègia, i per mi, els dos debats a dos han estat molt perjudicials per a poder plantejar altres opcions. La gent veia al Rajoy ficant-se amb l'Estatut, amb el català,...i de seguida pensava que no podia permetre que aquest home fos president.

D'altra banda, CiU aguanta prou bé (tot i que no crec que se'n pugui dir la gran guanyadora), i està a fregar de 3 escons (per 238 vots a Barcelona, 1460 a Lleida i 2300 a Tarragona). Això dóna una idea de la importància que té el nostre vot.

El més positiu, per mi, és el descens d'ERC, perquè obre la porta a un tomb en aquest partit, que acabi amb el Tripartit per descomposició pròpia, més que per un pacte a Madrid de difícil justificació i encara més complicat compliment.

Ara, doncs, cal posar-se a treballar en allò que ha de ser la prioritat de CiU: recuperar el Govern de Catalunya. A Madrid, pactes puntuals només si s'obté un guany important, i si no, a l'espera que un canvi polític a Catalunya aclareixi més l'opció d'un pacte amb el PSOE a Madrid.

A Esplugues, per cert, observo que CiU augmenta lleugerament el seu percentatge. La patacada d'ERC és també molt important, com a tot arreu. Felicitats pels resultats locals, i salutacions!

Anònim ha dit...

És evident que caldria fer una segona reflexió arran de la pèrdua de l'11è diputat de CiU que es correspon amb el militant d'Unió Manel Silva. Però tot i així, el que sí que s'assimila tant a CiU com al PP és que aquest darrer diputat ha ballat per escassos centenars de vóts. Al voltant d'uns 730 vóts, el que confirma la dita aquella que cada vot és important. Sens dubte que sí.

Anònim ha dit...

Roger!! Escribes cosas que ni tu te las crees!!
Asi que CIU la gran ganadora?? pues si que os conformais con poco!! Ahora el Psc-Psoe tiene un150% mas diputados que CIU, mientras que hasta el 2000 a penas le sacaba un 10%!! Reconocerlo,es el primer paso...., CIU esta estancada y no es capaz de recuperar los votos que desde hace 5 años se van para ERC y ahora los capta el PSC-PSOE!!!

Vicky!!