RSS
email

Roger Pons i la corona espanyola


Vull dedicar aquestes línies al meu pare, qui ha manifestat en els darrers dies la seva sorpresa per una suposada defensa a Letizia Ortiz Rocasolano en el darrer "Pols de la Ciutat" que vam gravar el passat dimarts dia 8 als estudis d'ETV.

Sempre m'he mostrat contrari als diferents models de corones i a les monarquies parlamentàries, ja que entenc que la corona no deixa de ser una institució anticuada i obsoleta, però sobretot no és com a tal democràtica perquè no es pot escollir al rei. Aquesta és per tant la principal diferència sobre un sistema republicà.

Ara bé, en les declaracions que vaig fer a la televisió constataven que, malgrat que no comparteixi l'essència no democràtica de les figures reials, sí que admeto que la corona espanyola és democràtica (com a institució) pel fet que la constitució espanyola va ser refrendada per les majoria dels pobles existents a l'Estat espanyol. Agradi o no és així.

També vull constatar que per a Catalunya és més convenient una monarquia a l'Estat que no una república tot i que aquest tema requeriria un altre post. Però en aquest sentit en declaracions a ETV deixava ben clar que preferia una monarquia parlamentària com l'espanyola que no pas una república com Veneçuela o Nicaragua, on els seus presidents són autèntics dictadors encoberts per unes eleccions de dubtosa credibilitat. Per tant, per sobre del model d'Estat, democràcia.



Bookmark and Share

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Roger, jo tampoc defenso la monarquia, però no es pot qüestionar que sigui un sistema plenament democràtic.El fonamental no és tant elegir la persona, com el sistema pel que ens volem regir, i la monarquia comporta necessàriament la renúncia a poder triar la persona.
La monarquia fou triada democràticament per la majoria del poble (encara que es donaven unes circumstàncies singulars que feien pràcticament impossible una altra opció).
Com conec la teva opinió sobre les monarquies, em van sorprendre les teves paraules,titllant la monarquia com el sistema menys dolent pel nostre país.

Anònim ha dit...

ten en cuenta que esto de defender la corona para Catalunya supone una aclaración por tu parte mi querido concejal.

Anònim ha dit...

No essent partidari de la Monarquia, crec que les teves declaracions varen ser molt assenyades. Jo si crec que la combinació Monarquia/Democràcia és el millor sistema: els presidents de repúbliques com la italiana o l'alemanya no poden ser figures arbitrals ni simbòliques, ja que pertanyen a un partit polític concret.